בדיקת MRI

בדיקת MRI (Magnetic Resonance Imaging) היא סריקה של האיברים הפנימיים בגוף, הבדיקה היא לא פולשנית, ונעשית באמצעות תהודה מגנטית. בבדיקה נעשה שימוש בשדה מגנטי ובגלי רדיו חזקים, ומתקבלות תמונות ברורות של האיברים וכלי הדם.

מהי בדיקת MRI, ומתי צריכים אותה?

בדיקות MRI – באילו מקרים זקוקים להן?

בדיקות MRI הפכו בשנים האחרונות לאחד הכלים האבחוניים המובילים בתחום הרפואה. בדיקות MRI נועדו לבחון האם ישנן פתולוגיות ופעילות לא תקינה באיברי הגוף השונים ובהם המוח, עמוד השדרה, הברכיים, הכבד ועוד.

בדיקות MRI נבדלות מבדיקות CT בכך שהן מבוססות על שדות מגנטיים רבי עוצמה ולא על קרינת רנטגן ועל כן גם נשים בהיריון יכולות לעבור בדיקות MRI. מי שלא יכולים לעבור בדיקות MRI הם בעלי קוצב לב, מחשש שהמגנט רב העוצמה ישבש את פעילותו ומי שבגופו קיימים רסיסי מתכת, שוב, בגלל החשש שהמגנט יזיז אותם ממקומם ובכך יגרום לגוף נזק.

מתי צריכים בדיקת MRI?

אחד השימושים החשובים של בדיקות MRI הוא לשם אבחון מחלות כלי דם. בדיקות MRI אינן פולשניות ולא מעורבת בהן קרינה, ובעזרתן ותוך שימוש בחומרי ניגוד המכילים גדוליניום ש"צובע" את כלי הדם ומאפשר להדגים במדויק את פעולתם, ניתן לספק תמונת מצב של העורקים והוורידים ולבחון האם פעילותם תקינה או שמא לא.

האיבר שעבורו בדיקות MRI הן הנפוצות ביותר הוא המוח. בדיקות MRI שמתמקדות במוח מאפשרות אבחון מוקדם של גידולים, התפתחות אפילפסיה, מחלות מטבוליות ועוד, ובאופן כללי קיומם של ליקויים, הן מולדים והן נרכשים.

בדיקות MRI יכולות לספק תמונה מדויקת גם אודות מצבו של עמוד השדרה, ובפרט לבחון פגיעות בחוט השדרה, פריצות דיסק, תהליכים זיהומיים וגידולים שונים. במיוחד נהוג לבצע בדיקות MRI במצבים של פריצות דיסק, לשם אבחון חומרת המצב וקביעת דרך הטיפול שתביא לתוצאות הטובות ביותר. 

טרשת נפוצה היא מחלה נוספת שניתן להקדים את אבחונה באמצעות בדיקות MRI. טרשת נפוצה היא מחלה כרונית של מערכת העצבים, המתאפיינת בירידה בכמות המיאלין (החומר המגן על הסיבים העצביים) בגוף, ובשל כך בפגיעה בהולכה החשמלית של הגוף ובתפקוד תקין של המוח ושל מערכת העצבים המרכזית. למחלה זו סימפטומים רבים, ביניהם בתחום הראייה ובתפקוד השרירים ובפרט יכולת ההליכה.

עוד משתמשים בבדיקות MRI כדי לבחון האם ישנה פגיעה במיניסקוס. המיניסקוס היא רקמה סחוסית שפגיעה בה אינה מאפשרת פעילות תקינה של מפרק הברך, שכן המיניסקוס מרפד את המפגש בין עצם הירך לעצם השוקה, ואם היא נפגעת התוצאה היא כאבים עזים עד היעדר יכולת תנועה של הברך.

הגידול השכיח ביותר אצל גברים הוא סרטן הערמונית. בדיקות MRI של בלוטת הערמונית (הידועה גם בשם פרוסטטה) מאפשרות תמונת מצב מדויקת של התפשטות הגידול (האם הוא עדיין בגבולות הבלוטה או שמא התפשט מחוצה לה), ובהתאם קביעת הטיפול המתאים. בדיקות MRI של הפרוסטטה נחוצות גם כשיש חשד לסרטן שכזה, וגם לבקרה ומעקב לאחר החלמה מסרטן הערמונית.

באופן כללי, בדיקות MRI יכולות לבחון את מצבו של כל איבר בגוף, שיש צורך בתמונת מצב מדויקת של פעילותו, הן לשם אבחון והן לשם קביעת הטיפול האופטימלי: מוח, ברכיים, לבלב, קרסוליים, כבד, כתפיים, רחם, איברי המין, רקמות רכות בצוואר, טחול, אגן ורצפת אגן, חזה וריאות וכן כלי הדם.

האתר נבנה ❤ על ידי חברת SITE IT © כל הזכויות שמורות 2019